Wan Azizah akan letak jawatan TPM

Wan Azizah akan letak jawatan TPM

JOHOR BAHRU 14 Sept. – Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memberi jaminan bahawa Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail akan meletakkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri selepas beliau dilantik menjadi Perdana Menteri.

Ketua Umum PKR itu berkata, sekarang belum masanya Wan Azizah meletakkan jawatannya dalam Kabinet.

“(Dan) saya juga sudah be­ri­tahu dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad (Perdana Menteri), kalau saya menang (kerusi Parlimen Port Dickson), saya tidak mahu masuk kerajaan sekarang, saya nak bagi laluan kepada Dr. Mahathir untuk menggalas tanggungjawab dia sehingga giliran saya.

“Jadi sabarlah, saya dilantik, Wan Azizah akan letak (jawatan TPM). Bila? Bila giliran saya jadi PM. Tak payah orang sibuk dari awal, suruh dia (Wan Azizah) letak (jawatan). Ini yang berlaku dalam negara tapi sabarlah. Orang bangkitkan (tentang perkara ini), saya jelaskan,” kata beliau.

Anwar berkata demikian ketika berucap di hadapan kira-kira 500 anggota PKR dalam program Bicara Maal Hijrah bertajuk Hijrah ke Arah Malaysia Baharu di Dewan Utama Kompleks Warisan Sultan Abu Bakar di sini hari ini.

Hari ini, sebuah pertubuhan veteran tentera dilaporkan memberi amaran kepada Anwar agar tidak mewujudkan dinasti keluarga di Parlimen, sebaliknya pemimpin PKR itu seharusnya meminta isterinya, Wan Azizah atau anak perempuannya, Nurul Izzah mengosongkan kerusi Parlimen mereka.

Persatuan Patriot Nasional (Patriot) dilaporkan sebagai berkata bahawa keluarga itu berkemungkinan dituduh ne­potisme jika Anwar berjaya ke Parlimen. – bernama

Anwar, 71, yang bakal memegang jawatan Presiden PKR secara rasmi November ini, diumumkan akan bertanding di kerusi Parlimen Port Dickson setelah penyandang kerusi berkenaan, Datuk Danyal Balagopal Abdullah meletak jawatan berkuat kuasa serta-merta, dua hari lepas (Rabu).

Sementara itu, Anwar turut mengakui letih untuk menjawab soalan mengenai perhubungannya dengan Dr. Mahathir.


”Ya , satu dunia tahu saya musuh dia. Satu dunia tahu memang kita geng kuat (ketika dalam kerajaan dahulu). Bila bergaduh paling sengit, perang habis-habisan, sekarang kita berdamai. Patut semua sokong. 

”Saya dan Dr. Mahathir berdamai supaya apa yang berlaku dulu akan dihentikan. Kita rasakan dengan gandingan kekuatan baharu ini, kita boleh tumbangkan kerajaan Barisan Nasional,” kata beliau.

Anwar juga berkata, pemilihan parti pada November ini penting terutamanya dalam memastikan idealisme perjuangan parti terus dipegang oleh anggotanya, selain memastikan anggotanya boleh bekerja sebagai satu pasukan dan tetap setia dengan perjuangan parti.

”Sebab itu, pemilihan parti ini penting. Jangan saya (sudah) berdamai dengan Dr. Mahathir (tetapi) ada pula bunyi, suara-suara sumbang dalam parti. Orang hormat parti kita sebab parti kita terkuat dan terbesar. 

Jika beri pendapat boleh, tapi kena ikut ruang betul,” kata beliau.

– BERNAMA

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Video Terkini

Loading...