JAKARTA, 11 Ogos — Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI) dan Kementerian Desa, Pembangunan Daerah Tertinggal dan Transmigrasi Indonesia (KDPDT) bersetuju untuk menubuhkan satu unit khas (desk) bertujuan memudahkan segala urusan berkaitan pelaburan syarikat kedua-dua negara.

Menteri MITI Darell Leiking dan Menteri KDPDT Eko Putro Sandjojo dalam mesyuarat dua hala hari ini, bersetuju untuk menubuhkan ‘desk’ itu bagi mengurangkan kerenah birokrasi dalam hal berkaitan pelaburan dan perniagaan melibatkan syarikat kedua-dua negara.

“’Desk’ itu akan diselenggarakan oleh kedua-dua kementerian tersebut dan akan memudahkan segala urusan berkaitan masalah yang dihadapi usahawan kedua-dua negara dalam hal berkaitan pelaburan,” kata Leiking.

Leiking yang dalam lawatan kerja tiga hari ke Indonesia bermula semalam, hari ini mengadakan perbincangan dua hala bersama Eko Putro, menteri Indonesia yang juga bertanggungjawab dalam hal berkaitan pelaburan Malaysia dan Indonesia.

“Penubuhan ‘desk’ itu juga akan menyelesaikan segala persoalan atau permasalahan termasuk hal di kementerian lain yang berkaitan, dan kita akan mempercepatkan segala urusan birokrasi,” kata Eko Putro. — Bernama