Sila serah ‘lesen terbang’

Sila serah ‘lesen terbang’

PUTRAJAYA 13 Sept. – Kementerian Pengangkutan memberi tempoh selama sebulan bermula hari ini kepada kira-kira 14,000 orang disyaki pemegang ‘lesen memandu terbang’ untuk menyerah kembali le­sen berkenaan kepada Jabatan Pe­ngangkutan Jalan (JPJ) atau berdepan tindakan undang-undang.

Menterinya, Anthony Loke Siew Fook berkata, pihaknya mempunyai data mengenai pemegang-pemegang lesen me­mandu tersebut selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menumpaskan satu sindiket pengeluaran lesen memandu tanpa prosedur sah baru-baru ini, melibatkan 12 pegawai dan anggota JPJ.

“Tetapi jika dalam sebulan, anda tidak tampil ke hadapan, mana-mana pihak yang memegang lesen memandu tanpa mengikut prosedur ditetapkan, jika sabit kesalahan di bawah Seksyen 108 Akta Pengangkutan Jalan 1987, hukuman minimumnya denda RM5,000 atau penjara atau kedua-duanya sekali,” katanya dalam sidang akhbar di selepas mempengerusikan Mesyuarat Pa­sukan Petugas Khas Logistik Kebangsaan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Anthony ber­kata, modus operandi sindiket itu adalah dengan memalsukan maklumat menerusi Prosedur Penukaran Lesen Memandu Luar Negara bagi mengeluarkan lesen memandu terbang yang dijual pada harga antara RM2,000 dan RM3,500.

Katanya, sindiket yang mengeluarkan ‘lesen memandu terbang’ bagi kelas D (kereta) itu berani mempromosikan kegiatannya se­cara terang-terangan dalam media sosial dan pelanggan-pelanggannya tidak memiliki pun lesen memandu luar negara mahupun pernah berada di luar negara.

Ujarnya, tangkapan yang dilakukan SPRM setakat ini melibatkan pegawai dan anggota JPJ di Perlis, Perak, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak namun pihaknya tidak menolak kemungkinan siasatan oleh SPRM akan membawa lebih banyak tangkapan.

“Kita memang serius membanteras kes rasuah dan salah guna kuasa dalam agensi kerajaan, walaupun mereka masih belum didakwa, tetapi kementerian ini ada hak untuk menahan kerja mereka,” katanya.

Jelas beliau, bagi memben­dung gejala berkenaan, pihaknya tidak lagi membenarkan Prosedur Penukaran Lesen Memandu Luar Negara dilakukan di pejabat JPJ cawangan sebaliknya perlu dibuat di pejabat JPJ negeri.

Katanya, sindiket yang me­nyasarkan warga tempatan dan warga China yang berada di Malaysia itu telah mengakibatkan ketirisan hasil negara serta kerugian kepada institut-institut pemandu selain turut menghasilkan pemandu-pemandu tidak kompeten dan membahayakan keselamatan jalan raya.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Video Terkini

Loading...