KUALA LUMPUR – Gara-gara terlanjur kata menyamakan persatuan belia dengan ‘macai politik’ Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman ‘kepanasan’ apabila diasak dengan soalan bertalu-talu daripada ahli-ahli Parlimen dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Malah, penyokong kerajaan, Hassan Abdul Karim (PKR-Pasir Gudang) turut mengkritik kenyataan Syed Saddiq yang dianggap menghina persatuan belia seperti Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) dan Gerakan Belia 4B.

Hassan ketika bangkit mencelah penggulungan perbahasan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong oleh Syed Saddiq bagi kementeriaannya turut menyifatkan gelaran itu tidak wajar diucapkan.

“Adakah patut persatuan belia yang banyak berjasa seperti Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), dan Gerakan Belia 4B yang perjuangkan dasar bahasa Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan sebagainya, hari ini digelar macai. Saya tidak setuju,” katanya.

Sementara itu, Datuk Seri Azalina Othman Said (BN-Pengerang) yang turut mencelah sesi penggulungan tersebut meminta Syed Saddiq memberikan definisi sebenar ‘macai politik’ dan meminta penjelasan sama ada para belia perlu menurut agenda kerajaan atau tidak.

Terdahulu, Syed Saddiq yang juga Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menjelaskan, ‘macai politik’ yang dimaksudkannya adalah golongan belia yang memegang jawatan tertinggi dalam parti politik.

Menurut beliau, secara idealnya kementerian mahu memastikan kepemimpinan tertinggi persatuan belia di negara ini tidak memegang jawatan dalam parti politik. – UTUSAN ONLINE