KUALA LUMPUR, 8 Ogos — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menggesa suri rumah dan suami masing-masing, serta mereka yang bekerja dalam sektor tidak formal, menjadi ahlinya.

Pengerusi KWSP Tan Sri Samsudin Osman berkata 62 peratus daripada 22 juta rakyat Malaysia dalam kumpulan umur bekerja, bekerja sendiri dan tidak dilindungi sebarang perlindungan sosial secara formal.

“Ini merupakan hakikat yang menyedihkan memandangkan ramai rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk persaraan. Sebagai agensi perlindungan sosial, ini sangat membimbangkan kami.

“Perangkaan terkini menunjukkan lebih 70 peratus rakyat Malaysia tidak mempunyai tabungan bagi menampung perbelanjaan ketika berlaku kecemasan,” katanya dalam ucapan pada Persidangan Keselamatan Sosial Antarabangsa (ISSC) 2018: Esok Yang Lebih Baik, di sini hari ini.

Samsudin berkata persekitaran ekonomi semasa menunjukkan orang ramai menghadapi peningkatan kos sara hidup yang tinggi, yang memberi tekanan tambahan kepada mereka, terutama kumpulan berpendapatan rendah.

“Ini secara langsung menjejaskan kemampuan mereka untuk menabung, apatah lagi mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk bertahan semasa persaraan.

“Kita perlu meneroka kaedah untuk memberi tindak balas yang berkesan bagi memastikan ekosistem perlindungan sosial terus relevan dan selari dengan perkembangan terkini di pasaran untuk kesejahteraan (rakyat),” katanya.

Samsuddin berkata kadar celik kewangan yang rendah, pada 36 peratus, meletakkan negara itu di belakang Singapura dan Taiwan, sekali gus menjurus kepada keputusan perbelanjaan yang lemah dan menyebabkan kadar hutang yang tinggi.

“Bagi meningkatkan tahap celik kewangan, KWSP terlibat dalam inisiatif Rangkaian Pendidikan Kewangan yang diketuai oleh Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

“Pelannya adalah untuk memulakan pendidikan kewangan dari muda sehingga bersara, untuk menyemai amalan perbelanjaan yang baik,” katanya.

ISSC 2018 selama dua hari bertemakan Esok Yang Lebih Baik, bermula hari ini.

Ia dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

— BERNAMA