Oleh Mohd Puad Zarkashi

Sebagai rakyat biasa, membaca penjelasan Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria Ketua Bhg. Perbicaraan dan Rayuan menyebabkan saya lagi tidak percaya terhadap kemampuan Tommy Thomas dan keadilan di bawah Kerajaan PH.

Apa yang boleh disimpulkan, pejabat AG memang sudah memasang niat untuk menggugurkan kes Lim Guan Eng ini.

Kalau semata mata mengatakan “Tidak boleh menang” sebelum perbicaraan kes “berprofil tinggi” seperti ini diteruskan, nampak sangat muslihat politiknya.

Rakyat tetap membandingkan kes ini dengan kes Khir Toyo yang telah pun dipenjarakan. Kenapa Hanafiah tidak menjelaskan perbandingan ini.

Bila Datuk Hanafiah mengatakan Tommy Thomas tidak terlibat dalam keputusan pengguguran kes, lagi rakyat tidak percaya. Mana manasabahnya dia sebagai Peguam Negara tidak tahu dan tidak terlibat. Seperti juga rakyat tidak percaya Perdana Menteri tidak terlibat.

Apatah lagi apabila dia tetap melantik Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan. Mahukah Tun M, melihat Guan Eng yang membantunya menjadi PM dibicarakan ketika menjadi Menteri? Sebab itu “pengguguran sepenuhnya”.

Mesti ada tangan ghaib sekarang ini. Sebab itu AG dan SPRM terburu buru mendakwa DS Najib sehingga salinan kertas pertuduhan tidak sempat disediakan untuk team pembela. Bahkan ada pertuduhan tambahan pula selepasnya.

Kini Tommy Thomas dikenali sebagai AG disebalik tabir. Dia “outsource” atau menswastakan pendakwaan Najib kepada Peguam Datuk Sulaiman Abdullah Iyer dan DS Gopal Seri Ram. Tidak idak menghairankan dia menswastakan pula kepada Datuk Mohamad Hanafiah untuk umumkan sahaja pengguguran kes Lim Guan Eng ini. Sebenarnya dia terlibat.

Kalau semua mahu diswastakan elok Tommy Thomas letak jawatan. Datuk Masri Daud Timbalan Pendakwaraya kata, AG boleh merayu keputusan Mahkamah.

Jangan harap AG akan merayu. Mana maruah MP Kerajaan PH yang membisu. Ya, kalau ada air muka, SPRM juga perlu bertindak. Lawan balik.

Jika tidak, AG dan SPRM sama sahaja. Bersubahat , berlakon dan ‘dua kali lima’.

5 September 2018