KUALA LUMPUR, 1 Ogos — Satu kongres masa depan bumiputera dan negara akan diadakan dalam tempoh terdekat sejajar dengan agenda memperkasa ekonomi bumiputera, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Kita akan mengumpulkan pakar ekonomi daripada pelbagai sektor untuk membincangkan langkah yang akan diambil untuk memperkukuh keadaan ekonomi bumiputera,” katanya ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong bagi kementerian itu di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata, pada masa sama, kerajaan pimpinan Pakatan Harapan mengambil pendekatan agihan keadilan untuk kaum lain.

Mohamed Azmin yang memetik beberapa data berkata, pendapatan purata isi rumah bumiputera berbanding bukan bumiputera pada 2016 adalah RM6,267 berbanding RM8,213 manakala peratus transaksi pemilikan kediaman dalam pasaran primer oleh bumiputera berbanding bukan bumiputera pada tempoh yang sama adalah 38.8 peratus (RM5.63 bilion) berbanding 56.7 peratus (RM8.23 bilion).

“Bagi pemilikan komersial, peratus transaksi bumiputera hanyalah 9.8 peratus (RM21 juta) berbanding bukan bumiputera iaitu 46 peratus (RM1.01 bilion),” katanya. — Bernama