KUALA LUMPUR 16 Mei. – Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhasrat mahu membuka buku baharu selepas menerima pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V hari ini.

Beliau berkata, tidak menyimpan rasa marah terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan sesiapa pun.

“Saya tidak tahu kedudukan Najib bagaimana ketika ini kerana bergantung siasatan dan tuduhan kepadanya.

“Apabila ditanya mengenai kebajikan peribadi saya, saya telah memaafkan dan terus pandang ke hadapan. Saya tidak menyimpan perasaan marah kepada Najib dan mana-mana individu,” katanya dalam sidang akhbar di kediaman di Segambut di sini hari ini.

Sementara itu, Anwar memberitahu, beliau menyedarikan hukuman penjara yang dikenakan padanya pada 2015 melibatkan Najib namun beliau tidak mahu isu dirinya dipenjarakan digunakan untuk menentang bekas perdana menteri itu.

“Sebaliknya, isu ketidakadilan terhadap pihak lain dan perbuatan jenayah serta rasuah yang menjadi budaya di negara perlu dijawab oleh Najib,” ujarnya.

Dalam pada itu, Anwar turut menegaskan bahawa sudah memaafkan Perdana Menteri, Mahathir Mohamad dan fokus beliau kini adalah kepada negara

Anwar mengakui ada beberapa pihak yang bertanya kepadanya dalam nada sinis termasuk mempersoalkan bagaimana beliau boleh bekerjasama dengan Mahathir.

“Benda sudah berlaku terlalu lama dan ramai yang mempersoalkan saya, sama saya pasti dan ikhlas bekerjasama dengan Mahathir.

“Saya jelaskan bahawa fokus utama saya adalah pada negara. Malah beliau telah membuktikan ketulusannya dan melakukan pengorbanan selain diasak dengan pelbagai soalan daripada media. Ini ibarat ‘deja vu’,” ujarnya.-UTUSAN ONLINE